Vánoční jarmark
Připravený byl bohatý kulturní program, ochutnávka mlynářského kapra, vánoční štoly, vánočního cukroví a prodej výrobků žáků. I přes značné zmatky, které provázely jarmark od rána byla velká návštěvnost a lidé nakupovali výrobky žáků za symbolickou cenu. Všechny ochutnávky byly zdarma a připraven byl i vánoční punč, který se ale ochutnával za úplatu. Doufejme, že se i napřesrok opět jarmark tak vydaří.
Mlynářský kapr
Suroviny :
- Jihočeské máslo
- Sádlo
- 4 cibule
- Kapr
- Pivo 10°
- Palička česneku
- Sůl
- Kmín
Postup:
- Vykuchaného kapra opláchneme od krve a nasolíme.
- Na pekáček nakrájíme na plátky sádlo a na něj nasypeme na klečka nakrájenou cibuli (1,5 cibule ) a několik stroučků česneku.
- Na tuto směs položíme nasoleného kapra. ( Zbaveného šupin, orgánů a hlavy. ) Do dutiny vzniklé po vykuchání nakrájíme na plátky máslo. Na něj nakrájíme cibuli a česnek. ( Kolik se do něj vejde. )
- Na kapra položíme z vrchu zbytek nakrájené cibule a česneku. Na směs nakrájíme na plátky máslo, posypeme kmínem a celé mírně zalijeme pivem. ( Kapr sebou začal škubat. )
- Přiklopíme pekáčem a dáme do předehřáté trouby péci. Podléváme pivem a po určité době sejmeme druhý pekáček, aby byl kapr pečený a ne dušený.
- Podáváme na pekáčku, ze které si každý host odebere.
Můžeme na kaprat dát i plátky aglické slaniny či špeku.
Dobrou chuť
Autor: Správce stránek